Skip to main content

Skaffa laddbox i Stockholm idag!

Laddboxar och laddstationer för elbilar har blivit ett hett ämne den senaste tiden. Allt fler väljer att skaffa en elbil eller elhybridbil och detta medför ett behov av att installera laddstationer i anslutning till parkeringsplatser. Oavsett om du är privatperson, företag eller bostadsrättsförening kan det vara värt att läsa in sig lite innan du skaffar en laddbox i Stockholm. Här har vi samlat lite generell information samt några tips att ha i åtanke när du funderar på att införskaffa en laddstation.

Kostnadsfri konsultation

Varför skaffa laddbox i Stockholm?

I teorin går det att ladda bilen direkt i ett vanligt eluttag, men detta kan innebära stor brandrisk. Ett vanligt eluttag är nämligen inte gjort för att leverera så mycket ström under så lång tid som krävs för att ladda en bil. Att installera en laddbox är därför ett bra sätt att skydda sig mot brand och samtidigt se till att din bil får den ström den behöver. 

Att installera en laddstation i Stockholm har dessutom visat sig innebära en värdehöjning på din fastighet. I takt med att allt fler skaffar bilar som kräver laddning blir detta något som många tar med i sina bostadskalkyler när det är dags att skaffa nytt boende. När du installerar en laddbox i Stockholm ser du helt enkelt till att framtidssäkra ditt hem och öka framtida intäkter vid en försäljning.

Vilken laddstation behöver jag?

Det finns massor av olika laddboxar på marknaden, så att hitta rätt är inte lätt. Nedan har vi fokuserat på några viktiga aspekter att ha i åtanke vid valet av laddbox i Stockholm.

Vilken effekt behöver jag?

Effekten avgör hur snabbt laddstationen kan ladda din elbil. Ju högre effekt desto snabbare går det. För att ta reda på hur lång tid det tar att ladda delar du helt enkelt batteriets kapacitet med laddningseffekten. Exempelvis har en Kia EV6 ett batteri på 77,4 kWh, med en laddare med 22 kW effekt tar det ca 3,5 timme att ladda batteriet från helt tomt till helt fullt. Om du istället har en laddbox med 7,5 kW effekt tar det närmare 10 timmar att ladda batteriet helt fullt.

Om bilen ska laddas under natten och du inte har behov av att snabbt fylla på med ström räcker det med en laddare med 7,5 eller 11 kW effekt. Om du däremot ofta kör slut på batteriet och behöver fylla på för att kunna fortsätta köra är det värt att investera i högre effekt.

Hur ska jag tänka kring uttag?

De flesta modeller har ett uttag av Typ 2, vilket är standard inom EU. Om du har en speciell typ av elbil kan du behöva en adapter, vilket ändå kan vara bra att ha om du vill ladda längs vägen när du är ute och kör. För majoriteten av de som vill ha laddboxar i Stockholm är det  alltså ett Typ 2 uttag som är att rekommendera. 

Nästa fråga gäller hur många uttag du behöver. Har du en laddstation per parkeringsplats, eller bara en elbil, räcker det med ett uttag. Vill du kunna ladda två elbilar eller laddhybrider samtidigt kan det bli billigare att skaffa en laddbox med två uttag istället för att köpa två separata laddstationer.

Vilken roll spelar priset?

Priset är ofta en viktig faktor vid större installationer såsom en laddstation. Som vanligt gäller dock principen att du oftast får vad du betalar för. Ett högre pris innebär ofta högre effekt och bättre kvalitet i laddboxens delar. Det kan röra sig om hur tålig laddstationen är för väder och vind, samt om det finns inbyggd lastbalanserare eller ej. Fundera på var laddboxen kommer att installeras, samt hur du avser använda den. Det ger ofta en fingervisning om vilket prissegment som du landar i. 

Vilka övriga funktioner och tillägg är viktiga?

Laddboxar i Stockholm levereras med olika funktioner och tillbehör. Vissa av dessa kan vara mer värdefulla för dig än andra, så det kan vara värt att kika på vad som ingår och vad du vill köpa till. Att ha en laddstation med smarta funktioner pratas det mycket om och det gör det möjligt för dig att exempelvis få bättre överblick och kontrollera laddningen. I vissa fall finns det även en app för telefonen som gör att du kan kontrollera laddningen trots att du inte är i närheten av bilen. 

De flesta laddboxar levereras med en lös kabel, där 7,5-10 meter är vanligast. Det finns laddboxar med fast kabel vilket gör dig mer begränsad i hur långt från parkeringsplatsen laddboxen kan placeras. 

En sak som du bör se till att ha till din laddbox, antingen integrerad eller som extra tillbehör, är en lastbalanserare. Denna ser till att optimera laddningen av bilen efter hur mycket ström som används av resten av hushållet. Med en lastbalanserare minskar du risken för att huvudsäkringen går till följd av att för mycket ström används samtidigt.

Våra Leverantörer

Vi jobbar endast med välkända leverantörer.

Vänd dig till en pålitlig elfirma

Oavsett vilken modell på laddbox du väljer är det viktigt att den installeras på ett säkert sätt. Annars är risken för komplikationer, elavbrott och brand mycket stor. Vid en installation är det viktigt att se till vilken effekt som finns i din befintliga elanläggning. Som minst krävs en 16 Amperes huvudsäkring och om detta saknas krävs det att anläggningen säkras upp till detta. Du behöver även ha en jordfelsbrytare för att garantera att en eventuell kortslutning inte orsakar skador på personer, fastigheten eller bilen.

Alla våra elektriker och montörer har nödvändiga certifieringar och är har stor erfarenhet av alla typer av elarbeten. När du vänder dig till oss på Skandinaviska Solteknikerna kan du vara trygg och säker på att du får en laddbox som är korrekt installerad. Kontakta oss idag för mer information om hur vi kan hjälpa dig installera din laddbox i Stockholm.

Solceller

Solenergiproduktionssystem för bostäder.

Läs mer

Laddboxar

Vi installerar laddningsstationer för din bostadsrätt, ditt hem och på din arbetsplats.

Läs mer

EV/Solcells Kalkylator

Räkna ut dina solcells och elbilskostnader med vår kalkylator och få en kostnadsfri offert.

Läs mer
Close Menu

©  2023]. H.B Elgruppen i Stockholm AB

Adress: Kronobergsgatan 14, 112 33 Stockholm
Org.nr: 559002-8196

T: 08 – 35 57 14

E: info@solteknikerna.se